1. #1
    Moderator User Gallery
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    UK
    Posts
    8,634

    Default Useful small ZScripts and Macros for ZBrush 4 & 4R3

    This thread is intended as repository for useful small zscripts, plugins and macros. Sometimes there's a simple zscript solution to a problem or need that may not warrant a major plugin but will none-the-less be useful to users. If you have written such a zscript, plugin or macro please share it here so that users can easily find it and benefit. Thanks!

    Note: some of the plugins or macros posted here may not work correctly with ZBrush 4R3. Those that have been updated for 4R2 will say so.

    **************************************************

    Index
    __________________________________________________

    Large Menus (this post - see below)

    Proxy buttons for Toggle Symmetry, x, y, z, r and Enable Customize

    Lasso - Paint mask/selection toggle

    Smaller UI configuration

    Multi OBJ importer

    Numpad

    ZSphere Mesh Insert

    Beta Turntable Plus for ZBrush 4, 4R3, 4R6

    Flip UV's vertically on import and export

    Y Axis Rotation - in increments

    Init ZBrush and load Startup Document

    All SubTools macro

    Cubics

    Materials to Texture Map (updated May 29 2012)

    Seamless Textures

    Axis Rotate

    Favorite Brush toggle

    Scale Offset Copy/Paste

    Fit Mesh

    Export All BPR passes

    Document MaxResize

    Duplicate Element

    Tool Position 4.2

    Spinner

    Refresh Texture

    Custom Symmetry Buttons

    **************************************************

    Large Menus

    This is for those people that find the ZBrush palette titles a little small. It's a set of buttons that can be added to a custom interface to give access to the palettes. The images can be edited to suit the user's requirements.

    Unzip and put the Large_Menus.zsc file and MenusImages folder in the ZStartup/ZPlugs folder. Restart ZBrush and there will be a Large Menus menu in the ZPlugin palette. When creating a custom interface, the buttons can be Ctrl+Alt+dragged to where you want.

    Note that when a palette is open in the right or left tray the 'large menu' button will do nothing.
    Attached Files Attached Files
    Last edited by marcus_civis; 01-21-14 at 02:02 AM.

  2. #2
    Member User Gallery
    Join Date
    May 2007
    Location
    Italy
    Posts
    55

    Default

    Hi Marcus.
    As I already said in another thread, thank you very much, for me this script is really useful.
    One simple question: Is it possible to modify the script to obtain the same behaviour of the original menus, that is that when single clicking on a palette, the others open simply hovering the mouse over them?

    Grazie, ciao

  3. #3
    Moderator User Gallery
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    UK
    Posts
    8,634

    Default

    Quote Originally Posted by Antlab
    One simple question: Is it possible to modify the script to obtain the same behaviour of the original menus, that is that when single clicking on a palette, the others open simply hovering the mouse over them?
    Unfortunately not - this is the best that can be done with zscript.

  4. #4
    Member User Gallery
    Join Date
    May 2007
    Location
    Italy
    Posts
    55

    Default

    Ok, no problem, the script is really useful also in this way.
    Thanks again.

    Ciao

  5. #5
    Senior Member User Gallery
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    NYC
    Posts
    1,626

    Default Proxy buttons for Toggle Symmetry, x, y, z, r and Enable Customize

    proxy buttons.jpg

    Here are six, miniaturized "proxy" buttons that can be used in place of their menu counterparts to save space when inserted on your customized interface (these smaller buttons are especially useful for Tablet PC users.)

    1. sym = toggle symmetry on/off
    2. x = toggle x symmetry
    3. y = toggle y symmetry
    4. z = toggle z symmetry
    5. r = toggle radial symmetry
    6. UI-ed = toggle Enable Customize button and off.

    For those who are constantly tweaking their interface, the handy UI-ed button can be permanently placed on the interface where the HUGE Enable Customize button would not fit.

    Unzip ZB4 proxy buttons.zsc into the ZStartup/Zplugs folder. Then, look for the buttons in the ZPlulgin/Svengali subfolder next time you start ZBrush.

    ZB4 proxy buttons.txt
    file included.

    Sven
    Attached Files Attached Files

  6. #6
    Member User Gallery
    Join Date
    May 2007
    Location
    Italy
    Posts
    55

    Default

    Hi Svengali,

    thanks for the script, it can be handy, considering that, if I understood well, there is not possibility in ZB to associate a key to y, z and radial simmetry. One question: I put the buttons in my Ui, but they don't change appearence when activated (there is no visual difference between on and off) . Is it normal?

    Ciao

  7. #7
    Senior Member User Gallery
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    NYC
    Posts
    1,626

    Default

    @ Antlab,

    That's correct, the x,y,z,r proxy buttons don't change or toggle appearance.

    What indicates whether they are active? --- The single, dual or multiple red-cursor dots over the model.

    Sven

  8. #8
    Senior Member User Gallery
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    The edge of yesterday
    Posts
    776

    Default

    I'm afraid I don't zscript so I hope it's not out of order to put a suggestion/request here.

    I am constantly switching my selection and masking brushes (mainly between marquee/pen and lasso brushes). Now I could put buttons for these brushes in the UI to make selection easier, but would it be possible to have just one single button - a 'lasso' button - that sets both the lasso mask and lasso selection brushes as active when on, and the marquee selection and pen masking brushes as active when off? I think this would cut down on the more tedious brush selection changes and one button would take up less real estate.

  9. #9
    Moderator User Gallery
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    UK
    Posts
    8,634

    Default Lasso - Paint mask/selection toggle

    Quote Originally Posted by Bonecradle
    ... would it be possible to have just one single button - a 'lasso' button - that sets both the lasso mask and lasso selection brushes as active when on, and the marquee selection and pen masking brushes as active when off? I think this would cut down on the more tedious brush selection changes and one button would take up less real estate.
    I had actually done that already (which is why I thought it would be good to start this repository!):

    The little plugin in the zip will give you the old Lasso button behaviour. Unzip and put the file in you ZStartup/ZPlugs. Restart ZBrush and you will have a Marcus Tools menu in the ZPlugin palette. In that will be a switch named Lasso.

    The switch will toggle the Lasso and Paint mask/selection brushes. With the Paint mask selected you will be able to drag a rectangle from outside the model, just as in 3.5. You can assign a hotkey to the switch if you wish.

    The first time you use the switch in a session you may have to press it twice, depending on your setup. You may also get the message about selecting the mask option, which you can get rid of for the rest of the session.
    Attached Files Attached Files

  10. #10
    Member User Gallery
    Join Date
    May 2007
    Location
    Italy
    Posts
    55

    Default

    Quote Originally Posted by Svengali
    That's correct, the x,y,z,r proxy buttons don't change or toggle appearance.What indicates whether they are active? --- The single, dual or multiple red-cursor dots over the model.
    Hi Sven,

    thanks for the confirmation. Your script is nice, allowing a more fluid action during sculpting, without the need to continuosly open the Transform Menu.

    Ciao

  11. #11
    Moderator User Gallery
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    UK
    Posts
    8,634

    Default Smaller UI configuration

    On smaller displays some buttons in the standard UI are off the screen. (They are still available in the Transform palette but obviously that's not as convenient.)

    This configuration will solve the issue:

    1. Unzip the file to your ZBrush 4.0\ZStartup folder.
    2. Start ZBrush and press Preferences>Congig>Load UI. Select the SmallerUI.cfg file from the ZBrush 4.0\ZStartup folder.

    The adjusted UI will be loaded. Buttons that are on the lower right column in the default UI have been moved to the top right-hand side. You may need to close the right tray (with the Tool palette in it) in order for them to appear - to do this click on the divider.

    If you are happy with the new layout save it as your custom interface by pressing Shift+Ctrl+i.

    >> Download here <<

  12. #12
    Senior Member User Gallery
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Chicago, IL USA
    Posts
    102

    Default multi obj importer

    Hey all, this tool was developed as a excercise in learning how to marry C code and ZScript. The tool allows you to import multiple obj files at once instead of one at a time. It also allows you to optionally select on of the objs to import as the 'main tool' and the other objs as subtools of that one. there's also an option for recursing subdirectories when searching for valid obj files.

    I've heard tell that Subtool Master already does all this so maybe this tool is utterly useless....though it was still a good learning platform for me

    also, there IS a dll here so i'm not sure that this is in the right thread. apologies if not. Just wanted to share this plugin and ZScript with the community out there in case it was of some use.

    attached is an image of the UI with some notes as well as the installer in the zip file.

    just run the installer and install it to the ZStartup\Macros folder and there should be a subpalette called Robo Tools under the Tool palette.

    lastly, HUGE thanks to Marcus_civis who's been tremendously helpful and patient with my never ending questions regarding ZScripting and calling through to a dll!!

    enjoy!
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	MOI_UI.jpg 
Views:	1487 
Size:	137.1 KB 
ID:	215996  
    Attached Files Attached Files

  13. #13
    Moderator User Gallery
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    UK
    Posts
    8,634

    Default

    Chan,

    Great! Thanks for sharing.

    Note: I think you should include the RoboToolPalette.zsc in the install.

    At the moment users need to load the RoboToolPalette.txt through the ZScript:Load button the first time so that the code is compiled, after which the plugin will be automatically loaded each session.


    Cheers,

  14. #14
    Senior Member User Gallery
    Join Date
    May 2004
    Posts
    227

    Default

    Quote Originally Posted by marcus_civis
    I had actually done that already (which is why I thought it would be good to start this repository!):

    The little plugin in the zip will give you the old Lasso button behaviour. Unzip and put the file in you ZStartup/ZPlugs. Restart ZBrush and you will have a Marcus Tools menu in the ZPlugin palette. In that will be a switch named Lasso.

    The switch will toggle the Lasso and Paint mask/selection brushes. With the Paint mask selected you will be able to drag a rectangle from outside the model, just as in 3.5. You can assign a hotkey to the switch if you wish.

    The first time you use the switch in a session you may have to press it twice, depending on your setup. You may also get the message about selecting the mask option, which you can get rid of for the rest of the session.
    Is it possible to combine the lasso and paint mask/selection like in 3.5 when lasso was active? I don't use the rectangular mask/selection

  15. #15
    Senior Member User Gallery
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Chicago, IL USA
    Posts
    102

    Default

    Hey Marcus, I didn't have any trouble with getting the button to show up with just the .txt files in the ZStartup\Macros folder. i deleted the .zsc files and restarted ZB and the button still showed up and functioned as expected. having said that, here's a new installer that installs the .zsc files for both RoboToolPalette.txt and MOI.txt.
    thanks!
    Attached Files Attached Files

Page 1 of 9 1234 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •